A szilikon művészfesték mint csodaszer

MŰVEK AZ ÖRÖKKÉVALÓSÁGNAK

Kesztyűs Ferenc, Nagy József találmánya forradalmasítja az egyetemes képzőművészetet

A szilikon művészfesték mint csodaszer

Ha századokkal ezelőtt ismerték volna a SILACOLOR szilikon művészfestéket, akkor ma nem kellene attól tartanunk, hogy a világ festőművészeinek kiváló alkotásait nem tudjuk majd sokáig csodálni a maguk eredetiségében, pompázó színeiben…. Alkotók és műgyűjtők rettegett félelme, hogy egyszer csak elkezd sötétedni, repedezni, hámlani a nagy munkával készített, vagy drága pénzen vásárolt festmény.

Ennek az az oka, hogy a festék kötőanyaga növényi olaj, amely nedves levegő hatására duzzad, szárazra zsugorodik, a levegő oxidálja – és lassan – jöhet a restaurátor.

A felsorolt hátrányok kiküszöbölése céljából dolgozta ki a szakmai duó – dr. Kesztyűs Ferenc háromszoros nemzetközi ezüstérmes grafikus- és festőművész és dr. Nagy József Kossuth- és Eötvös-díjas, Európai Tudományos és Művészeti akadémikus professzor találmányát, a SILACOLOR szilikon művészfestéket.

11 évig tartó kísérlettel kidolgozták az épületek külső, belső falára /nemes vakolatra/, papírra, fémre, fára, üvegre, üvegvászonra, máztalan kerámiára, alapozatlan festővászonra, farostlemezre, textíliára és bőrre egyaránt kiválóan használható szilikon művészfestéket és alkalmazási technológiáját.

Ha a festők ezt a festéket és technológiáját megismerik és kipróbálják, nem fognak visszatérni a hagyományos festészeti eljáráshoz, mert az általuk készült alkotás örökéletű; a színek nem barnulnak, nem repedeznek, nem hámlanak le, a festmény nem öregszik, közömbös a levegő páratartalmára, a hidegre, a melegre, a levegő oxigénjére, ezért nem szorul restaurálásra. A feltalálók találmányukkal a XXI. század művészei kezébe adták alkotásaik örökéletűségének lehetőségét, s mellyel minden művész álmát váltották valóra.

A SILACOLOR szilikon művészfesték alkalmazási területe végtelen. Könnyű és egyszerű a festék felvitele. Kötőanyaga folyékony térhálósító, amely kétkomponensű szilikon gumivá alakítja a festéket. Kötőanyaga festés közben belekeverhető a festékbe, vagy sprayvel fújjuk rá a már megfestett képre. A festékkel festhető akvarellszerűen épp úgy, mint tempera, olaj, akrill festékkel lazúrosan, pasztózusan, vagy vastag, úgynevezett háromdimenziós felrakással – ecsettel, spaklival, csőtollal, festőkéssel, festőpipával, ronggyal, szivaccsal – kinek mi tetszik.

Külső időjárásnak kitett szilikonos felületkezeléssel falfelületre is festhető SILACOLOR-ral. Kesztyűs Ferenc svájci menedzsere villájának külső falára a mester 2005 nyarán két nagyméretű szilikon freskóképet készített, melyek dacolnak az időjárás viszontagságaival: napsütéssel, esővel, hóval, faggyal.

A SILACOLOR szilikon művészfesték és technológiájának hitelességét és létjogosultságát a Budapesti Műszaki Egyetemen elvégzett műszaki – tudományos vizsgálatok is igazolták, melyek a mechanikai, hideg-, hő-, víz- és vegyszerállóságára vonatkoznak.

E festék és technológiájának hitelességét és létjogosultságát bizonyította ország – világ előtt a Sípos Szilvia riporter által készített tesztfilm is, melyet 2006 január 28.-án 18.30-kor az M2 Repeta +, február 3.-án 13.25-kor az M2 Glóbusz, február 4.-én 9.30-kor pedig az M1 Glóbusz című műsorában láthattak a tv-nézők.

A mester e festékkel készült alkotásait többek között a Magyarok Háza Csontváry Galériájában, a TAVERNA Kesztyűs Ferenc Termében, a Tudomány Világnapja alkalmából a Szolnoki Technika és Tudomány Házában, az Inno ide Art Galériában, a Kesztyűs Ferenc Magán Galériában, a Thaiföldi Bangkoki Glas Hausban, a The Imperial Queen’s Park Hotelben, az Enteriör Miliő Nemzetközi Kiállításon saját standján, a Rátkai Márton Klub Galériájában stb. mutatta be a nagyszámú érdeklődőknek.

A feltalálók a Magyarok Házában és a Rátkai Márton Galériában nagyszámú újságíró és művész részére sajtótájékoztatót és szakmai bemutatót tartottak. A művészek nagy lelkesedéssel próbálták ki és festették meg alkotásaikat – megcsodálva és megszeretve az anyagot – amelyről az American Hungarian Panoráma 2006 január – februári száma bőséggel tudósított.

Dr. Nagy József professzor, a szilikon ipar hazai megteremtője és Dr. Kesztyűs Ferenc, ismert és elismert grafikus- és festőművész, akinek kiállításait számos országban láthatták már Montreáltól Havannán át Thaiföld, Melbourne, Canberra, Sydney, Adaleide és Új-Zélandon át Wellingtonig, Európában Párizs , Bonn, Prága, Zürich, Gabrovo, Anconáig, a mexikói Guadalajaratól a Japán Tokio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kiotóig – e kapcsolatrendszerén keresztül is gondoskodik arról, hogy a találmány híre mihamarabb eljusson a világ minden tájára, akárcsak korábbi találmánya a tűzzománc-kerámia festék és technológiája, amely a képzőművészet teljesen új műfajává: táblakép és az építészet külső és belső murális díszítőelemévé vált, amely mínusz 40 C foktól plusz 1200 C fokig állja az időjárás változásait.

Bizonyára csak idő kérdése; ismert és népszerű lesz a SILACOLOR szilikon művészfesték is. Csupán néhány hónap, s már nem kell aggódni a kortárs művészek szilikon festékkel készült alkotásainak időtállósága miatt, tekintve, hogy a festék gyártását és forgalmazását a PANNONCOLOR Művészfesték Gyártó Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. már elkezdte.

/ H-1107 Budapest, Barabás M. utca 29. /

Érdeklődés esetén bővebben Dr. Kesztyűs Ferenc

ad felvilágosítást a 342-1210-es telefonszámon

H-1071 Budapest, Damjanich u. 26/a

KESZTYŰS FERENC háromszoros nemzetközi ezüstérmes és egyszeres bronzérmes képzőművész, művésztanár, a képzőművészetet világviszonylatban forradalmasítani tudó tűzzománc-kerámia, valamint a szilikon művészfesték és technológiájuk társfeltalálója.

Fiával Kesztyűs Tibor festőművésszel közös magángalériájukban – amely bejelentkezéssel látogatható – olaj és más festményeik mellett szilikon és tűzzománc-kerámia alkotások is megtekinthetők.

Fél évszázada működő jótékony magániskolájában korhatár nélkül egyénre szabottan, többféle stílusban rajzolni, karikatúrázni, szobrászkodni, olaj, akvarell, pasztell, porcelán-, tükör-, üveg-, tűzzománc-, kerámia-, tűzzománc-kerámia- és szilikon-festést, valamint tűzzománc-kerámia és szilikon művészfestékkel épületek külső-belső falára nagyméretű freskókép festést tanít.

Tanítványai alkotásaiból frekventált helyeken tárlatokat rendez. Művészeit nyaranta hazai és külföldi művésztáborba viszi. Rangos művészek részére évtizedek óta kiállítást rendez, nyit és zsűriz. Felkérésre régi és új alkotások árát is szívesen állapítja meg. Értékesítés céljából a festmény tulajdonosának galériát javasol.

Murális tűzzománc-kerámia alkotása látható a sarkadi I. sz. Iskola homlokzatán, a Katolikus Templom belső falán, a budapesti Máriaremetei Bazilika tabernakulumán, valamint a debreceni Református Kollégium Dísztermének főfalán.

Két nagyméretű szilikon festékkel festett freskóképe díszíti svájci menedzsere villájának külső falát.

Fiával Kesztyűs Tibor festőművésszel készítette a sarkadi I.sz. Iskola homlokzatán látható tűzzománc-kerámia állami címert, valamint a budapesti Újpesti Fecskeház fogadótermének falnagyságú tűzzománc-kerámia képét.

Tűzzománc-kerámia, szilikon- és olajfestményei láthatók:

galériájában: Telefon: /06-1/342-1210, Fax: /06-1/342-1210

és az alábbi internet címen:

www.kesztyusferenc.hu